die Ahali – Göçmen Dayanışma Derneği Tüzüğü
- Derneğin Adı ve Merkezi
Derneğin adı die Ahali – Göçmen Dayanışması’dır ve merkezi Berlin, Almanya’dır.
Dernek, Sicil Mahkemesi’ndeki Dernekler Kütüğü’ne tescil ettirilecektir. Bu kaydın ardından dernek adı e.V. (tescilli dernek) eki ile tamamlanacaktır.
- Derneğin Amaçları
die Ahali – Göçmen Dayanışması, Berlin’de yaşayanlar ve yakın zamanda Berlin’e çeşitli nedenlerle gelen göçmenlerin Almanya’da karşılaştığı sorunlara birlikte çözüm bulmak, var olan bilgi birikimini paylaşmak, dayanışma pratikleri geliştirmek, Almanya’daki haklarımız konusunda farkındalık yaratmak, Almanya’da göçmenlerin görünür olmasını sağlamak, Türkiye ve Almanya siyaseti ve uluslararası siyasete ilişkin söz söylemek için bir araya gelen bireylerin oluşturduğu bir organizasyondur.
- Kamu Yararı Statüsü
1. Dernek, kamu yararına yönelik faaliyet yürütür, kar amacı gütme önceliği
yoktur.
2. Dernek, doğrudan ve sadece kamu yararına dönük amaçları takip eder.
3. Dernek kaynakları, sadece tüzükte belirlenmiş amaçlar dahilinde harcanabilir.
Üyeler, dernek kaynaklarını ödenek olarak kullanamaz. Dernek bütçesi sadece
tüzükte belirlenmiş amaçlar dahilinde harcanabilir.
4. Kimse, derneğin amaçlarına uygun olmayan harcamalar veya orantısız yüksek
meblağlarla desteklenemez.
5. Dernek kendisini, bağışlar ve üye aidatlarının yanında kamusal ve özel niteliğe
haiz fonlar aracılığıyla finanse eder.
- Dernek Gelirleri
Derneğin maddi kaynakları esas olarak üyeler tarafından ödenen aylık, 3 aylık veya yıllık aidatlardır. Üye yıllık aidat miktarı, her yıl düzenli olarak toplanan Genel Kurul tarafından saptanır. Bunun dışındaki dernek gelirleri bağışlar, etkinlik gelirleri veya çeşitli projelerden alınan fonlar olabilir.
- Derneğin İlkeleri
die Ahali – Göçmen Dayanışması, ırkçılığa, militarizme, ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe, homofobiye ve transfobiye karşıdır. Kadına yönelik şiddetin her türlüsüne karşı tavır alır. Her türlü nefret söylemine, kadınlara ve LGBTİQ+ bireylere yönelik ayrımcı, türcü, cinsiyetçi anlayış ve davranışlara karşı tavır alır. Bu tür davranışların hedefi durumunda olan göçmenler, kadınlar, LGBTİQ+lar, çocuklar ile dayanışma içerisinde olur.
Derneğimiz insan haklarına bağlı olduğu gibi doğadaki tüm canlıların korunmasını ve yaşatılmasını, küresel ısınmaya ve ekolojik tahribatlara karşı mücadeleyi esas alır. Toplumsal ekolojinin örgütlenmesine, ekolojik bir toplumun yaratılmasına katkı sağlamaya hedefler.
- Derneğin Çalışma ve Faaliyetleri
Dernek, ilkeleri ve amaçları doğrultusunda toplantılar, konferanslar, etkinlikler, buluşmalar, kurslar, festivaller, kermesler ve benzeri etkinlikleri organize eder.
Bürokratik konularda tavsiyeye ihtiyacı olanları danışabilecekleri kişilere ve kurumlara yönlendirir.
- Derneğe Üye Olma
- Sadece 18 yaşını doldurmuş gerçek kişiler derneğe üye olabilir.
- Üye olmak isteyen kişiler, derneğin ilke ve amaçlarını benimserler.
- Üyelik başvurusu yazılı olarak yapılır ve başvuru formu Yürütme Kuruluna iletilir. Yürütme Kurulu başvuruları değerlendirip en geç bir ay içinde oy çokluğu ile kabul eder.
- Üyeliğin reddi kararına karşı başvuru sahibi üç ay içinde Yürütme Kuruluna itiraz dilekçesi verebilir. İtiraza ilişkin karar bir sonraki Üye Meclisinde görüşülerek verilir. Üye Meclisinin kararı nihaidir.
8. Dernek Üyeliğinin Sona Ermesi
- Üyeler istedikleri zaman üyelikten çıkabilirler. Bu talep yazılı olarak Yürütme Kuruluna iletilir ve istifa dilekçesi kurula ulaştığı an üyelik sonlanmış olur.
- Üyeliğin Dernek tarafından sonlandırılması ancak Disiplin Kurulu kararı ile gerçekleşebilir. Bu karara itirazlar Genel Kurulda görüşülerek oy çokluğu ile karar bağlanır.
- Üyeliğin sona ermesi, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.
9. Organizasyon ve İşleyiş
Derneğimizin işleyişi ve organizasyonu, demokratik, eşitlikçi, çoğulcu ve farklılıkları meşru kılan bir çalışma anlayışıyla şekillendirilir. Yürütme Kurulu, görüşleri azınlıkta kalan kişilerin kendilerini ifade etme haklarını garantiye almakla yükümlüdür. Derneğin temel ilke ve amaçlarına ters olmamak kaydıyla üyeler arasındaki farklı düşünceler zenginlik olarak ele alınır. Karar alınması gereken durumlarda, ilgili kurulda öncelikle ikna ve mutabakat yöntemleri kullanılır, fikir birliğinin oluşmaması durumunda oylamaya gidilir ve karar oy çokluğuyla alınır. Alınan kararı doğru bulmayan üyelerin kararın uygulanmasına katılmama hakları vardır ancak kararın hayata geçmesini engelleyecek davranış (sözlü, yazılı ya da fiili olarak) içinde bulunamazlar.
Derneğin organizasyon yapısı:
- Genel Kurul
- Üye Meclisi
- Yürütme Kurulu
- Disiplin Kurulu
- Çalışma Grupları
10.1 Genel Kurul
Dernek Genel Kurulu düzenli olarak yılda bir kez yapılır.
Yürütme Kurulu, Genel Kuruldan en az bir ay önce Genel Kurul gündem önerisi, faaliyet ve mali raporun olduğu yazılı çağrı metnini üyelere ulaştırır.
Genel Kurulun toplanması için üyelerin salt çoğunluğunun (üyelerin yarısından bir fazla) katılımı zorunludur. Bunun sağlanamaması durumunda hazır bulunan üyelerle oylama yapılır ve oybirliği sağlanırsa Genel Kurul toplanır. Oy birliğinin sağlanamaması durumunda Yürütme Kurulu yeni bir tarih belirleyerek Genel Kurul’u çağırır. İkinci çağrı toplantıda hazır bulunan üyelerle gerçekleştirilir.
Her dernek üyesi bir oya sahiptir. Üyeler oylarını ancak kendileri toplantıya katılarak kullanabilir, vekalet ile oy kullanımına izin verilmez.
Genel olarak kurullara üye seçimi esnasında kapalı oy açık sayım, diğer kararlar alınırken açık oy açık sayım usulü uygulanır. Gerekli görülen durumlarda diğer kararlarda da kapalı oy kullanılabilir.
Genel Kurulda kararlar hazır bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının oyları ile alınır.
Tüzük değişiklikleri Genel Kurulda hazır bulunan üyelerin en az üçte iki çoğunluğunun onayını gerektirir.
Dernek Yürütme Kurulunun kararı ya da üyelerin üçte birinin yazılı başvurusu üzerine Yürütme Kurulu tarafından olağanüstü Genel Kurul toplantısı çağrısı yapılır.
Genel Kurul toplantısının başlangıcında bir Divan seçilir ve Genel Kurul bu Divan eliyle yürütülerek tamamlanır. Divan seçildiği andan itibaren Genel Kurul boyunca Yürütme Kurulunun yetki ve sorumlulukları sona erer. Divan üyelerinin en az %50’si kadın olmalıdır.
Yürütme Kurulu, Genel Kurul tarafından seçilir.
10.2 Üye Meclisi
Dernek üyelerinin tamamından oluşur.
Bir sonraki meclis toplantısına kadar yapılacak çalışmalar ile ilgili üyelerin karar aldığı en yetkili organdır.
Mecliste alınan kararların organizasyon sorumluluğu Çalışma Grupları ve Yürütme Kurulu tarafından yapılır.
Üye Meclisi en az üç ayda bir toplanır. Bunun dışında üyelerin üçte birinin talebi ile Üye Meclisi çağrılabilir. Bu çağrıyı ve organizasyonu Yürütme Kurulu talepten itibaren iki hafta içinde yapar.
Üye Meclisi toplantılarının yer ve zaman organizasyonu Yürütme Kurulu tarafından yapılır. Toplantı tarihinden en az 15 gün önce tüm üyelere duyurulur.
Toplantının yapılması için herhangi bir çoğunluk aranmaz. Mecliste hazır bulunan üyelerin yarısından bir fazlası ile karar alınır.
Yürütme Kurulu, meclis toplantısının ilk gündeminde iki meclis toplantısı arasında yürütülen çalışmalarının raporunu sunar.
Meclis toplantısında yeni çalışma grupları oluşturulur, misyonunu tamamlayan çalışma grupları sonlandırılır.
10.3 Yürütme Kurulu
Yürütme Kurulu en az beş, en çok yedi asil üye ve iki yedek üyeden oluşur. Asil üyelerden biri saymanlık görevini üstlenir. Sayman ve yürütme kurulu içerisinden seçilen bir kişi olmak üzere toplam iki kişi dernek adına imza yetkisine sahip olacak şekilde görevlendirilir.
Yürütme Kuruluna üyeler bireysel olarak aday olur. Tüm üyeler tercih ettikleri en fazla yedi adayı işaretleyerek oy kullanırlar. En çok oyu alan adaylar Yürütme Kuruluna seçilir.
Yürütme Kurulu üyelerinin en az 50%’si kadın olmalıdır. LGBTİQ+ bireylere kurullara seçilme hususunda pozitif ayrımcılık uygulanır. Yeterli sayıda kadın aday olmamasından kaynaklı kota doldurulmazsa boş koltuk uygulanır.
Bir kişi en fazla iki dönem üst üste yürütme kurulu üyeliği yapabilir. Bir dönem 12 aydır ve iki olağan Genel Kurul arasındaki süreye denk gelir.
Derneğin çalışmalarını Üye Meclisi toplantılarında alınan kararlar doğrultusunda yürütür. Derneğin amaçlarına uygun etkinlikler, çalışmalar, planlamalar ve uygulamalar gerçekleştirilmesini koordine eder. Bu faaliyetlerin organize edilmesi için geçici ya da kalıcı çalışma grupları oluşturulmasını Üye Meclisine önerir.
Yürütme Kurulu toplantıları, toplanma koşullarının uygunluğu dikkate alınarak, kendilerini seçen bütün Genel Kurul üyelerinin izlemesine açıktır. Yürütme Kurulunun toplantılarında üyeler söz hakkı kullanabilir ancak oylamalara katılamazlar.
Yürütme Kurulu en az ayda bir kez toplanır ve toplantı kararlarını tüm üyelere yazılı olarak bildirir.
Genel Kurul toplantısını ve Üye Meclisi toplantılarını organize eder. Üyeleri Genel Kurul öncesi mali sorumluluklarını yerine getirmesi için uyarır ve denetler.
Yürütme Kurulu kurumsal ilişki, bağlantı ve kaynaklarını bir sonraki Yürütme Kuruluna raporlu olarak devreder.
Yürütme Kurulunun görev süresi bitmeden görevden alınması için üyeler olağanüstü Genel Kurul çağrısı yapabilir. (Bknz. madde 8.1)
10.4 Disiplin Kurulu
Disiplin Kurulu, Genel Kurul tarafından üyeler arasından seçilen üç asıl ve üç yedek üyeden oluşur. Seçimde tüm adaylar bir oy pusulasında yer alır ve her üye en fazla üç adayı işaretleyerek oy kullanır. En fazla oy alan üç aday asıl üye, sonraki üç aday ise yedek üye olarak seçilir. Asıl ve yedek üyelerin seçiminde 50% kadın kotası uygulanır.
Disiplin Kurulunda görev alan kişiler Yürütme Kurulu asil ya da yedek üyesi olamazlar.
Disiplin Kurulunun görev ve yetkileri ile çalışma esasları Disiplin Yönetmeliği ile düzenlenir.
10.4 Çalışma Grupları
Dernek çalışmalarının yürütülmesi için oluşturulan gruplardır.
Belirli bir amaç ve hedef doğrultusunda Üye Meclisi toplantısında karar alınarak kurulur.
Çalışma grupları seçim ile oluşturulmaz, Üye Meclisi toplantısında üyelerinin gönüllülük temelinde katılımı ile oluşturulur.
Çalışma grupları ve Yürütme Kurulu koordineli biçimde çalışırlar.
11. Derneğin Feshedilmesi ve Tüzük Değişikliği
Derneğin feshedilmesi kararı ve tüzük değişikliği kararları ancak genel kurula katılanların üçte iki çoğunluğu ile karar altına alınabilir.
Tüzük değişikliğine veya derneğin feshedilmesine dair teklifler Genel Kuruldan en az iki hafta önce yazılı olarak Yürütme Kuruluna sunulmak zorundadır. Yürütme Kurulu, tüzük değişikliği teklifleri Genel Kurul davetiyesi ile birlikte oy hakkı olan tüm üyelere yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Derneğin feshedilmesi durumunda, derneğin nakdi ve ayni birikimlerinin kullanılması hakkında Genel Kurul karar verir.
Disiplin Yönetmeliği
Disiplin Kuruluna Başvuru:
Disiplin Kuruluna başvurular Yürütme Kuruluna iletilen yazılı dilekçe ile yapılır. Yürütme Kurulu disiplin dilekçesini Disiplin Kuruluna iletmek ile sorumludur.
Başvuruda bulunan kişi başvurusuna esas teşkil eden Tüzük hükümlerini, ihlal edilen Tüzük maddesini ve iddiasını destekleyen bilgi, belge, tanık ve her türlü kanıtı bir dilekçeyle Yönetim Kuruluna iletmek durumundadır. Ancak kadına karşı şiddet konusunda (cinsel, fiziksel, psikolojik şiddet gibi) kadının beyanı esas alınır. Kadın iddiasını ispatlamak zorunda değildir, erkek disiplin sürecinde, bilgi, belge, tanık ve her türlü kanıtı sunarak, suçsuzluğunu kanıtlamakla yükümlüdür. Dernek İstanbul Sözleşmesinde yer alan tanımları benimsemektedir. Kadına karşı şiddet suçlarının kapsamı konusunda İstanbul Sözleşmesi referans alınmaktadır.
Çalışma Yöntemi:
Disiplin Kurulu kendisine yapılan başvuru veya sevki en geç iki ay içinde sonuçlandırır. Yürütme Kurulu üyeleri hakkında yapılan başvurularda Disiplin Kurulu ilgiliyi tedbiren görevinden alabilir. Eğer ilgiliyi görevinden alırsa 1 ay içinde karar verir.
Disiplin Kurulu karar verinceye kadar toplantılarını kapalı yürütür. Disiplin Kurulunun görüştüğü bir olayla ilgili olarak Dernek toplantı ve iletişim kanallarında görüşme açılamaz. Söz alınamaz, yayın yapılamaz. Ancak kadına karşı şiddet durumunda kadına pozitif ayrımcılık tanınır, Disiplin Kuruluna başvuran kadının teşhir hakkı saklıdır.
Kadına karşı her türlü özel (ev içi-özel yaşam) ve kamusal alanda işlenen suçlarda (taciz, tecavüz, psikolojik şiddet, fiziksel şiddet) “kadının beyanı soruşturmaya esastır”. Kadın iddiasını ispatlamak zorunda değildir, erkek disiplin sürecinde, bilgi, belge, tanık ve her türlü kanıtı sunarak, suçsuzluğunu kanıtlamakla yükümlüdür.
Disiplin Kurulu üyelerinin Disiplin Kuruluna sevk edilmesi durumunda ilgili kişi(ler) kendi dosyaları ile ilgili karar toplantılarına katılamazlar. Yedek üyeler Disiplin Kuruluna çağrılarak gerekli sayı tamamlanır.
Disiplin Kuruluna sevk edilen kişi yazılı ve sözlü savunma hakkına sahiptir. Disiplin Kurulu, sevk edilen üyeye savunma yapması için yazılı çağrı yapar. Bu çağrıya 15 gün içinde yanıt vermeyen üye savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
Disiplin Kurulu kararları salt çoğunluk ile alınır.
Disiplin Suç ve Yaptırımları
Disiplin yaptırımları uyarı, üyelikten geçici çıkarma (2 ay ile 1 yıl arası) ve üyelikten kesin çıkarmadır.
Aşağıdaki disiplin suçlarına karşılarında yazılan yaptırımlar uygulanır. Disiplin suçunun ilk işlenmesinde en alt yaptırım, tekrarı halinde sırasıyla bir üst yaptırım uygulanır. d, e ve f maddeleri ile ilgili işlenen suçlarda, verilecek cezanın derecelendirilmesi eylemin tekrarına değil, niteliğine bağlıdır.
- Dernek işlerinden dernek ilke ve amaçlarına aykırı olarak özel çıkar sağlayanlara kesin çıkarma,
- Dernek parasına ve malına zarar verenlere uyarı, geçici çıkarma ya da kesin çıkarma,
- Temel insan hakları ihlallerinde bulunanlara uyarı, geçici çıkarma ya da kesin çıkarma yaptırımı uygulanır.
- Özel alan dahil kadına karşı her türlü şiddet; fiziksel ya da psikolojik şiddet (baskı, tehdit, aşağılama, cinsel taciz vb) suç kabul edilir ve uyarı, geçici çıkarma, kesin çıkarma şeklinde gerekli yaptırımlar uygulanır.
- LGBTİQ+ bireylere karşı her türlü şiddet ya da cinsel taciz uygulayanlara, homofobik söylem ya da davranışlarda bulunanlara uyarı, geçici çıkarma, kesin çıkarma şeklinde gerekli yaptırımlar uygulanır.
- Çocuklara her türlü şiddet uygulayanlara üyelikten geçici çıkarma veya kesin çıkarma; cinsel istismarda bulunanlara kesin çıkarma uygulanır.
- Irkçı ya da homofobik ya da transfobik söylem ve davranışlar dahil her türlü ayrımcı söylemde ve nefret söyleminde bulunanlara geçici çıkarma ya da kesin çıkarma yaptırımı uygulanır.
Yürürlüğe Giriş
(1) İşbu tüzük 22.03.2023 tarihli Genel Kurul’da karara bağlanmıştır ve dernekler
siciline kayıt edilmesi ile birlikte geçerlilik kazanır.